Kuchnia

Wyposażenie pierwszej kuchni – lista tematyczna

Wyposażenie pierwszej kuchni może być trochę przytłaczające, ze względu na ilość potrzebnych przedmiotów. Zwłaszcza jeśli nie do tej pory nie gotowałeś zbyt dużo lub bazowałeś na jedzeniu na mieście. Oto lista przydatnych akcesoriów i narzędzi, zebrana w kilku kategoriach.

Przygotowywanie posiłków

Niezbędne w każdej kuchni są wygodne noże. Najbardziej wszechstronny jest nóż szefa kuchni, dość duży i o charakterystycznym kształcie. Sprawdza się do krojenia chleba, warzyw, mięs i ryb. Do szybkiego krojenia na cieniutkie plasterki posłuży Ci mandolina do krojenia – uważaj na palce.

Oczywiście, żeby kroić, trzeba mieć na czym. Oszczędź swoim blatom niepotrzebnych wrażeń i zakup deskę, a najlepiej dwie. Drewniana będzie dobra do pieczywa czy warzyw. Do przygotowywania mięsa i ryb wybierz deskę z tworzywa sztucznego, którą bez problemu wyparzysz i umyjesz w zmywarce. To ważne przy krojeniu surowego mięsa.

Foremki o różnych kształtach i zastosowaniach

Lubisz przygotowywać mielone mięso? A może kotlety roślinne? Może Ci się przydać prasa do hamburgerów. Tak przygotowane, będą mieć idealny kształt i grubość, dzięki czemu nie rozpadną się i będą się równo smażyć.

W sklepach znajdziesz foremki do smażenia jajek, lepienia pierogów czy do przyrządzania domowych lodów. Wybór jest naprawdę duży, możesz być zaskoczony ile kształtów może mieć sadzone jajko. Gotowanie jajka poche może być dużo łatwiejsze i niezawodne.

Garnki i patelnie – jakie wybrać?

Jeśli lubisz burgery, a prasa do hamburgerów już widnieje na Twojej liście zakupów, rozważ zakup patelni grillowej. Dzięki odpowiednio wyprofilowanym rowkom, mięso nie przywiera, a nadmiar wody spływa na dno patelni.

Wybierając patelnie zwróć uwagę na to, z czego jest wykonana i jaką powłoką jest pokryta. Teflon wciąż jest bardzo popularny i niedrogi, przy czym wymaga delikatnego traktowania, by cząsteczki nie przenikały do żywności. Dobrze jeśli wybierzesz garnki i patelnie o grubym dnie – są co prawda cięższe i dłużej się nagrzewają, ale temperatura rozkłada się równomiernie i trudniej o przypalenie.

Prasy do hamburgerów dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

You may also like

Zobacz również

Wyposażenie wnętrza
Utrzymanie i konserwacja kutrów gastronomicznych: najlepsze praktyki Kuter gastronomiczny jest niezbędnym narzędziem w profesjonalnej kuchni, które wymaga regularnej konserwacji i odpowiedniego utrzymania, aby zapewnić...
Czytaj więcej
Kuchnia
Bemary: efektywność energetyczna i zrównoważone użytkowanie Czy zastanawiałeś się, jak efektywnie i ekologicznie korzystać z bemarów? Oto kluczowe wskazówki, które pomogą Ci w osiągnięciu...
Czytaj więcej