Kuchnia

Jak wybrać odzież kuchenną?

Chociaż że mogłoby się wydawać, że odzież gastronomiczna wykorzystywana w kuchni ma niewielkie znaczenie dla funkcjonowania całej restauracji, to rzeczywistość wygląda całkiem inaczej. Wbrew pozorom często nie są tego świadomi także sami właściciele restauracji, którzy nie gwarantują pracownikom dostępu do jakiejkolwiek odzieży pracowniczej. Co dokładnie warto wiedzieć na ten temat?

Odzież ma znaczenie

Odzież gastronomiczna wykorzystywana w kuchni ma przemożny wpływ na funkcjonowanie całej restauracji. Przede wszystkim pozwala ona na:

– zabezpieczenie pracowników przed niebezpiecznymi warunkami pracy,
– zabezpieczenie posiłków przed zabrudzeniami,
– zwiększenie efektywności działania całej restauracji.

Dlatego tak istotne jest, aby właściciel restauracji zwrócił uwagę na każdy element odzieży gastronomicznej. Istotna jest nie tylko popularna czapka kucharska, która osłaniając włosy kucharza nie pozwala na ich dostanie się do jedzenia, ale również inne elementy ubioru.

Doskonałym tego przykładem może być równie popularny fartuch, który nie tylko chroni pracownika przed zabrudzeniami, ale również przed m.in. ewentualnym poparzeniem, gdy kucharz poplami się gorącym jedzeniem. Ten sam element ubioru pozwala także na usprawnienie wykonywanych zadań, dzięki wyposażeniu go w funkcjonalne kieszenie, używane zarówno przez kucharzy, jak i ich pomocników.

Trudne warunki pracy

Jedną z najważniejszych rzeczy, o której zawsze należy pamiętać, dobierając profesjonalną odzież gastronomiczną dla pracowników kuchni jest to, że wykonują oni swoje obowiązki w bardzo niesprzyjających warunkach. Z jakimi wyzwaniami muszą się mierzyć zarówno pracownicy, jak i ich ubiór?

W każdej kuchni panuje bardzo wysoka temperatura połączona z wysoką wilgotnością. Wszystko to sprawia, że pracownicy naturalnie się pocą, a tym samym szybko zużywają ubranie. Dodatkowo zarówno czapka kucharska, fartuch, jak i inne elementy ubioru mogą bardzo łatwo ulec poważnemu zabrudzeniu.

Odpowiedni materiał wykonania

W praktyce oznacza to, że odzież kuchenna będzie bardzo często prana w wysokich temperaturach. Właśnie z tego powodu należy upewnić się, że wykorzystane do produkcji odzieży gastronomicznej materiał poradzi sobie z tymi ciężkimi warunkami.

W przeciwnym wypadku spodnie, koszule oraz inne elementy ubioru po bardzo krótkim okresie użytkowania będą nie tylko bardzo nieestetyczne, ale również stracą swoją funkcjonalność. Z kolei dla właściciela będzie to oznaczać kolejne, zbędne koszty.

Czapka kucharskie dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

You may also like

Zobacz również

Wyposażenie wnętrza
Utrzymanie i konserwacja kutrów gastronomicznych: najlepsze praktyki Kuter gastronomiczny jest niezbędnym narzędziem w profesjonalnej kuchni, które wymaga regularnej konserwacji i odpowiedniego utrzymania, aby zapewnić...
Czytaj więcej
Kuchnia
Bemary: efektywność energetyczna i zrównoważone użytkowanie Czy zastanawiałeś się, jak efektywnie i ekologicznie korzystać z bemarów? Oto kluczowe wskazówki, które pomogą Ci w osiągnięciu...
Czytaj więcej